Trädgården på vintern

Trädgården på vinternInnan de kallare årstiderna behöver man fixa och dona i trädgården för att få växterna som lever i den att överleva den mörka hösten och den kalla vintern. Det krävs med andra ord en hel del förberedelser för att hjälpa träd, buskar och växter att få den energin och näring som behövs. Dessutom är förberedelserna basen för en välmående trädgård även kommande vår och sommar. Det innebär att det man gör på hösten kommer att spela roll för hur växterna kommer att må tre årstider framöver och det är därför viktigt att man lägger ner lite tid på arbetet. Uppgifterna kan handla om alltifrån att ge växterna tillskott av extra näring, till att täcka över känsliga blommor.

Håll koll på följande uppgifter

Det är rekommenderat att inleda arbetet med att tillföra gödsel till de växter och blommor som både är nyplanterade och mer känsliga eller ömtåliga. Genom en sådan enkel handling ger man sina gröna vänner en betydligt större chans att överleva vintern. Medan man håller på att gödsla växterna kan man även passa på att ge gräsmattan lite också eftersom att den då får bättre förutsättningar att klara av bland annat svamp och andra sjukdomar som lätt angriper gräsmattan på hösten.

När man är färdig med det är det dags att klippa bort skott och beskära de växter, blommor och träd som behöver det. Några typiska exempel är hallonplantor och körsbärsträd. Växter som bor i krukor räcker det med att skymma med hjälp av en duk. Det kan också vara bra att täcka över roten och stjälken på känsliga blommor, som till exempel rosor. Det kan ske med hjälp av halm eller jord.

Ytterligare tips är att städa upp trädgården från både löv och ogräs. Löven kan enkelt grävas ner i marken och därmed bidra till en mer näringsrik jord, medan ogräset endast bör rensas så att det inte växer till sig om vintern mot all förmodan inte skulle bli så kall. I samband med detta ska man också leta upp och ta bort de växter eller blommor som fått någon typ av svampsjukdom.

Växter som klarar sig bra på vintern

Två olika växter som har goda chanser att överleva vintern är funkior och höstrudbeckia. Den förstnämnda växten består av blad som finns i mängder av olika färger, varav vissa sorter även blommar under sommarhalvåret. Det finns mängder av olika arter, där de flesta klarar sig väldigt bra i en kruka under vintertid. Växten gillar skugga, vilket är en av anledningarna till att den lämpar sig bra för vintern. En höstrudbeckia är en typ av perenn, vilka är allmänt kända för att vara lättanpassade och lättskötta. Även denna blomma klarar sig fint i kruka under vintern. Växten föredrar fuktighet och får stora, gula blommor på sensommaren och början av hösten. Slutligen är strimmig jättegröe en enkel växt att ha att göra med, då den både kan leva i vatten och jord under årets alla årstider. Det tjockare gräset har en fin grön färg och fungerar bra att odla i kruka utomhus.