Lättskötta blommor till trädgården

Lättskötta blommorEn fin trädgård bidrar till ökad trivsel samtidigt som växterna gör trädgården med harmonisk och vacker. Problemet är att växterna lätt glöms bort bland alla vardagssysslor och den vanligt förekommande tidsbristen. Genom att satsa på mer lättskötta växter slipper man en extra syssla i det annars så fullspäckade schemat samtidigt som man ändå får njuta av en frodande trädgård. Ett tips är därför att satsa på perennväxter som blommar varje år. Andra faktorer som man bör ta hänsyn till är ifall man har mycket skugga i trädgården, om det vanligtvis blåser mycket där och vad för typ av jord som finns i rabatten. Därefter är det bara att välja bland det stora utbudet av lättskötta växter och som klarar sig bra på egen hand i det svenska, varierande klimatet.

Exempel på perenner som är lättskötta

Det finns mängder av perenner som inte kräver mycket i underhåll, men som ändå blommar vackert och bidrar till en vacker utsmyckning i trädgården. Exempel på sådana växter är jättedaggkåpor, timjan, flocknäva, palettblad och sommarljus. Jättedaggkåpan är en fördelaktig växt eftersom den gillar både skugga och stark sol. Dessutom kan den odla och så sig själv. Det är en fin växt som har många gröna blad och blommor. Timjan är också en smidig växt att ha att göra med, vilket delvis beror på att den kan hantera både torra och blöta perioder. Den kan bli närmare en halvmeter hög och bär fina, lila blommor som vanligtvis är relativt små till storleken.

Flocknävan har fått sitt namn på grund av att blommorna kommer som i en flock och passar därför bra i trädgården om det finns områden som man vill täcka över. Dessutom har den både en lång livslängd och blommar under långa delar av året. Trots att blommorna främst finns under sommarperioden, är växtens löv fina i princip året om. Ytterligare en positiv sak med flocknävan är att den finns i en rad olika färger, så man kan välja den färg som passar både smaken och trädgården bäst.

Palettbladen har kommit att bli väldigt populär i de svenska trädgårdarna, vilket inte enbart beror på att den är lätt att ta hand om. Växten har även en spännande egenskap som gör att bladen skiftar färg under tiden som palettbladen blommar. I början har de en ljusgrön färg, som därefter utvecklas till en mer lila och rosa färg.

Slutligen rekommenderas även sommarljus, som finns i två olika färger. Antingen kan man köpa växten i rosa eller vitt. Blommorna påminner om vingarna på en fjäril, vilket gör att de har ett välfungerande dekorativt syfte. Dessutom är den omtalad för att lukta väldigt gott, särskilt då den har fått mycket sol på sig.

Buskar som sköter sig själva

Förutom att plantera blommor och växter i rabatterna i sin trädgård, är en smart och enkel lösning att plantera vackra buskar på gräsmattan. Det kan också vara fördelaktigt om man vill skärma av lite från grannarna och få en mer privat trädgård. Ett bra exempel är syrenhäcken, som inte både är vacker och luktar otroligt gott. Låter man en syrenbuske få växa fritt och i egen takt har busken förmågan att i princip ta hand om sig själv.