Låt trädgården vara en plats för avkoppling

Har du någonsin sett ett program med Ernst Kirshsteiger? Självklart så har du det. Då vet du hur vackert och rogivande en trädgård kan vara. Oavsett årstid så kan man njuta av sin trädgård. Har man en stor gräsyta och inte har en altan så är det nästan kriminellt att inte bygga en altan. Om du bygger väggar och ett golv som är tätt, dvs inte drar kallt när kylan tränger sig på så kommer du kunna utnyttja altanen året runt med hjälp av infravärme eller el-element. Du kanske inte ser det bästa med det. Om du har en altan som kan användas året runt så har du ett extra rum på cirka 20 kvadratmeter att utnyttja, året runt.

Bygga en damm

trädgården avkoppling

Att bygga en liten damm i sin trädgård kan ses som ett stort projekt, vilket det inte är. Gräva med en spade kan vi alla, ett tyngre redskap krävs inte för ett litet dammbygge i trädgården. Innan du gräver djupet på din damm så måste du tänka till vad du ska ha för växter i dammen, då olika växter kräver olika djup. Vissa klarar sig utmärkt på ett djup som 10-40 cm medan vissa måste ha 50 cm djupt och mer för att överleva. När grunden är grävd så måste en skyddsmatta läggas, för att skydda dammen från rötter som växer i trådgärden och alla stenar som finns i jorden.

När du har lagt skyddsmattan så är det dags att lägga en dammduk, den bör inte vara mindre än 1mm och helst vara i gummi. Nu har du lagt skydd och en duk för din damm, den är redan nu klar att fyllas, vilket den dock inte ska redan. Nu ska du sätta ut alla dina växter som du vill ha i dammen (tips om hur växter sätts kan du läsa i en länk längst ner på sidan). Eftersom vattnet kommer ligga stilla så kan det vara bra med en vattenpump som rengör vattnet, så att dammen håller sig fin och inte gror igen. Vattenpump är alltid ett måste och har du tänkt att ha fiskar i din damm så ska du verkligen inte snåla in på vattenpumpen.

Om du känner dig redo att göra om din trädgård eller bara läsa om hur man piffar till den lite extra så måste du gå in på denna länk som jag rekommenderar starkt. Gå in på http://natkurser.se/fritid/hobbies och lapa i dig all information som står där.