Trädgårdar med speciell design

Trädgårdar speciell designVäxtlighet, blomsterarrangemang och vackra plantage har sedan tidernas begynnelse charmat människor världen över, samtidigt som det var ett tecken på rikedom och lyx. De persiska trädgårdarna tros ha funnits redan 4000 år innan Kristus och har sedan dess lämnat stora avtryck bland designen av trädgårdar både i och utanför Europa. Till exempel grundar sig utsmyckningen i trädgården runt Taj Mahal i Indien på persisk design, likaså många av de stora trädgårdar som ligger belägna i Andalusien i den södra delen av Spanien. Botaniker och florister fortsätter att finna inspiration ur de persiska trädgårdarna än idag, men även mer moderna designformer förekommer, där vissa har kommit att bli mer kända än andra.

Butchard garden i Kanada

En otroligt vacker trädgård, som lockar miljontals besökare varje år och som kommit att bli känd över hela världen, är den praktfulla Butchard garden som ligger i Kanada. Trädgården tillverkades år 1904 av Jenny Butchard som var hemmafru och gift med en kanadensisk man. De båda lade ner mycket tid och omsorg på att underhålla och sköta om trädgården, som förutom av noggrant uttänkta planteringar även innehåller mängder av statyer, fontäner och andra utsmyckningar. Trädgården ändrar koncept och design beroende på årstid och är häpnadsväckande vacker.

Exbury i Hampshire

Ytterligare en väldesignad trädgård är Exbury Garden, som är ett välgörenhetsprojekt med rötter i England och Wales. Trädgården är indelad i flera mindre underkategorier och teman, som bland annat erbjuder vackra promenadslingor runt skog och natur, men också mängder av kultur och konst i form av statyer och andra skulpturer. Hela området består av närmare 80 hektar mark mitt i skogen, där floder rinner genom trädgården. Det allra finaste med designen av trädgården är att man inte förstört naturen för att bygga upp parken, utan istället lyckats bygga upp det stora området med en design som formar sig efter naturen och inte tvärtom.

Den kosmiska trädgården

Den kosmiska trädgården skapades av landskapsarkitekten Charles Jencks och ligger belägen nära Dumfries i den södra delen av Skottland. Trädgården har en total yta på tolv hektar och är skapad med inspiration från modern kosmisk design. Det innebär att designen grundar sig på vetenskap i form av matematik, fysik och rymdfakta. Trots att det är en väldigt känd och vacker trädgård innehåller den inte speciellt många växter, vilket är relativt ovanligt. Istället appliceras matematiska uträkningar och naturvetenskap direkt ute i naturen. Det är en härlig mix av designad symmetri, abstrakt konst och jordens egna resurser. Trädgården är helt klart unik av sitt slag.

Monets berömda trädgård

I Normandie i Frankrike ligger den världskända trädgården skapad av konstnären och impressionisten Monet. Han lade ner mycket tid på att skapa vackra miljöer som han därefter kunde ägna sig åt att måla av. Det huvudsakliga målet med trädgården var att på nära håll kunna följa våra fyra årstider och därmed även växtlighetens utseendeförändringar i samband med dem. Konceptet lever fortfarande vidare och trädgården är vackert utformad, med spegelblankt vatten, pittoreska broar, gigantiska näckrosblad och färgsprakande blommor. Designen går helt i harmoni med naturen.